ODTÜ, Horizon 2020 kapsamında Akdeniz Bölgesi'nde tarım, gıda, tarımsal gıda zinciri ve su temalarına yönelik projeleri destekleyen, PRIMA Programı Bölüm 1 Tarımsal Gıda Değer Zinciri kapsamında sunulan FunTomP (Fonksiyonel Domates Ürünleri) projesini koordine edecektir. Proje toplam ~2 milyon Euro bütçe ile finanse edilmiştir.

9 farklı Akdeniz ülkesinden (Türkiye, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Lübnan, Mısır, İspanya, Portekiz, Tunus) 16 ortağın yer aldığı konsorsiyumda, Akdeniz diyetinin vazgeçilmez iki gıdası domates ve zeytin bir araya getirilerek domates suyu üretilecek, sos, toz, deri ve atıştırmalık ürünler. Ürünler, pancar şekeri endüstrisinin atıklarından biri olan şeker pancarı yapraklarından elde edilen proteinlerle işlevselleştirilecek. Proseste ortaya çıkan atıklardan maksimum geri kazanımın sağlanması amacıyla biyoaktif bileşenler de üretilecektir. Bu ürünlerin üretiminde yenilikçi teknolojiler kullanılacak ve elde edilen proteinler için ileri karakterizasyon çalışmaları yapılacak.

Projenin Baş Araştırmacısı Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Mecit H. Öztop olacaktır. Prof Dr. Hami Alpas, Prof. Behiç Mert, Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. S. Gülüm Şümnü ve Kimya Bölümü'nden Dr. Süreyya Özcan Kabasakal da ODTÜ ekibinde araştırmacı olarak görev yapacak. Diğer Türk Ortaklar gibi Ege Üniversitesi, TARLA (Ankara Üniversitesi), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademik ortak, ASSAN Gıda ve SELUZ Lezzet ve Koku ise sanayi ortakları olacak.


Son Güncelleme:
25/01/2024 - 17:26